Gemiddeld slapen we 32 jaar van ons leven... Wat? Het is dus enorm belangrijk dat jouw slaapomstandigheden zo ideaal mogelijk zijn om optimaal van je nachtrust te kunnen genieten en zo meer energie over te houden voor overdag. Een goed bed is daarbij bijna evident, maar een kwalitatief dekbed en hoofdkussens worden af en toe al eens over het hoofd gezien. Wij helpen je alvast een handje. Welke maat heb ik nodig? Welk soort dons vind ik aangenaam? Wanneer is mijn huidig dekbed aan vervanging toe?

Wanneer is mijn dons aan vervanging toe?

Een levensduur van 10 jaar is niet abnormaal voor een kwalitatieve dons. Zeker als je hem correct gebruikt en regelmatig verlucht, zou het dekbed lang moeten meegaan. Maar hoe zie je wanneer het tijd is om uit te kijken naar een nieuw exemplaar? Merk je dat de dons niet meer zoveel warmte afgeeft? Of zie je bij het opschudden dat sommige vakjes bijna of helemaal leeg zijn? Dan is het tijd voor verandering. 

Welk dekbed moet ik kiezen?

Bij Marie-Marie hebben we voor ieder wat wils. Allereerst bieden we u ons eigen huismerk van dons aan, de Plume, gevuld met 100% nieuwe, witte dons en afgewerkt met de fijnste batist van Mako-katoen. Een 100% natuurlijk product dat ademend aanvoelt. En donzen dekbed is voor veel mensen hemel op aarde. Het is licht, fluffy en geeft toch ook voldoende warmte. 

Wil je graag de Rolls Royce onder de dons? Dan hebben we onze wondermooie Chalet collectie. Deze donsjes zijn (in soortegelijk gewicht) nog warmer, waardoor je dekbed nog lichter en luchtiger aanvoelt! De tijk die dit alles tesamen houdt is gemaakt van katoen satijn, voor het ultieme luxe gevoel. Daar bovenop is deze collectie anti-huisstofmijt behandeld. 

Als je houdt van meer gewicht, zoals bij een klassiek deken het geval is, zou je naar een zijdendons kunnen gaan. Dit dekbed is doorgaans minder dik en dus iets zwaarder dan dons, maar daarom niet minder warm. Zijde is dan ook nog eens van nature anti-allergisch, dus dit kan ook een oplossingen zijn voor mensen die hiermee kampen. 

Wij bieden in de meeste collecties verschillende versies aan. Kies voor het Plume Cassetten dekbed, indien u van eenvoud houdt. De cassetten zorgen voor een optimale opname van de lucht, die vervolgens door de eigen lichaamstemperatuur verwarmd wordt. Bovendien kan de vulling van het dekbed zich zo niet verplaatsen. Anderzijds bieden we ook het 4-seizoenenconcept aan (in de Chalet collectie kan dit door Medium en Summer te combineren). Dit bestaat uit een medium- en light-helft. In de zomer volstaat het lichte dekbed en verder kan je ze samen combineren d.m.v. de drukknopen tot een heerlijk warm winterdekbed.

Welke maat heb ik nodig?

Bij het uitkiezen van een nieuwe dons is het van belang dat je precies weet naar welke maat je op zoek bent. Meet daarom je matras op alvorens naar onze winkel te vertrekken, dan kunnen onze verkoopsters je zo goed mogelijk helpen.

Voor een eenpersoonsbed is het simpel, hier bedraagt de standaardmaat 140x220. Heb je een bed van 1m60 breed? Dan ga je best voor 240x220 cm. Op die manier bekom je aan beide kanten van het bed een mooie marge om een gezellige look te creëren. Voor bedden van 1m80 breed, raden we je een dons van 260x240 aan, ook hier in het belang van de marge. Deze maat zou eventueel ook goed zijn voor een bed van 2m breed, maar daar adviseren we de nieuwe maat 280x240 om optimaal van de ruimte te kunnen genieten. Tip: indien je beide een eigen warmtevoorkeur hebt, gebruik dan twee verschillende eenpersoonsdekbedden op een tweepersoonsbed. 

Bekijk het hele overzicht hier.

Hoe onderhoud ik mijn dons het beste?

Je dekbed elke dag even opschudden en van tijd tot tijd even laten verluchten op een frisse, droge dag is het sleutelwoord voor een gezond dekbed. Overdag is het aangewezen om het dekbed aan het voeteinde open te laten liggen  zodat het optimaal verlucht kan worden. Een echte dons hoeft doorgaans niet gewassen te worden, maar mocht u dat toch willen doen, volg het wasvoorschrift dan goed en steek hem daarna in de droger met enkele wool dryer balls; ze slaan de vulling weer los.